In een scootmobiel ben je erg kwetsbaar. Je hoeft immers geen helm te dragen, maar daarnaast geldt ook dat het voertuig je geen bescherming biedt tegen ongevallen, zoals een auto dat bijvoorbeeld wel biedt. Je kunt je daarom afvragen of een scootmobiel wellicht tot de zwakkere verkeersdeelnemers behoort. Hoe zit het eigenlijk met de schadevergoeding als je een ongeluk krijgt met de scootmobiel? Heb je dan automatisch recht op een letselschadevergoeding of moet er ook nog gekeken worden wie de schuldige is voor het ongeluk met de scootmobiel? We vertellen je er alles over in dit artikel.

Scootmobiel is een gemotoriseerd voertuig

Een scootmobiel is een gemotoriseerd voertuig. Daarom lijkt het niet meer dan logisch dat ook de beschermingsregels voor zwakkere verkeersdeelnemers voor ongelukken met een scootmobiel niet aan de orde zijn. Toch ontstaat hier nogal eens discussie over. Een bestuurder van een scootmobiel geniet immers niet de bescherming die automobilisten wel hebben. Een scootmobiel heeft geen airbags en om de scootmobiel heen zit ook geen behuizing die kan beschermen tegen ongelukken. Ondanks het voorgaande is in de jurisprudentie bepaald dat een scootmobiel aangemerkt moet worden als een gemotoriseerd voertuig. En dat gegeven heeft invloed als het gaat om de schadevergoeding bij een ongeluk met een scootmobiel.

Op basis van artikel 185 van de Wegenverkeerswet is de bestuurder van een gemotoriseerd voertuig dat is betrokken bij een ongeval verplicht om de schade te vergoeden. Krijg je als bestuurder van een scootmobiel dus een ongeluk met een niet-gemotoriseerde verkeersdeelnemer, zoals een fietser of een voetganger, dan ben je ongeacht de schuld van het ongeval aansprakelijk voor (een deel van) de schade. Krijg je met je scootmobiel een ongeluk met een ander gemotoriseerd voertuig, dan is de schuldvraag wel van belang en dan is de vraag of je een schadevergoeding kunt krijgen afhankelijk van de aansprakelijkheid van de andere partij.

Doe de Letselschadecheck

Kan ik een schadevergoeding krijgen na een ongeluk met een scootmobiel?

Omdat een scootmobiel onder de gemotoriseerde voertuigen valt, is het verplicht om het voertuig te verzekeren. Bij een ongeval geldt daarnaast dat je moet bewijzen dat de andere partij een onrechtmatige daad begaan heeft en dat het ongeluk daardoor is ontstaan. Let wel: deze andere partij hoeft niet altijd een andere bestuurder te zijn. Als jij met je scootmobiel bent omgeslagen omdat er een gat in de weg zit, dan kan de wegbeheerder aansprakelijk zijn voor de letselschade. De schadevergoeding voor het ongeluk met de scootmobiel zal je in dat geval bij de wegbeheerder moeten claimen.

Ben jij betrokken bij een ongeval met een scootmobiel en wil je weten of je hiervoor een schadevergoeding kunt krijgen? Neem dan contact op met onze letselschade-experts. Wij helpen je graag bij de afwikkeling van de letselschade. Omdat wij de kosten van onze dienstverlening verhalen op de aansprakelijke partij, is onze hulp voor jou in de meeste gevallen kosteloos.

Contact opnemen