Een bedrijfsongeval kan ingrijpende gevolgen hebben voor je gezondheid en financiële situatie. Het is daarom belangrijk om te weten hoe de aansprakelijkheid is geregeld bij letselschade door een bedrijfsongeval en welke stappen je kan ondernemen om jouw schade vergoed te krijgen.
Meld je schadeOp deze pagina
Aansprakelijkheid bij bedrijfsongevallen
In Nederland heeft je werkgever een wettelijke zorgplicht om jou een veilige werkomgeving te bieden. Dit betekent dat je werkgever alle redelijke maatregelen moeten nemen om jou tijdens je werk te beschermen tegen ongevallen. Onder deze zorgplicht vallen onder andere:
- Het creëren van veilige werkomstandigheden, inclusief het beschikbaar stellen van de juiste beschermingsmiddelen
- Het beschikbaar stellen van veilige en goed onderhouden machines en gereedschappen
- Het geven van duidelijke instructies over hoe je je werk veilig uitvoert
- Het houden van toezicht op de naleving van veiligheidsvoorschriften
Raak je toch gewond tijdens werktijd, inclusief reistijd van en naar het werk, dan is je werkgever in principe aansprakelijk voor jouw letselschade. Dit geldt ook voor ongevallen die worden veroorzaakt door een collega of als je letsel ontstaat door het gebruik van ondeugdelijk materiaal.
Arbeidsongeschiktheid door een bedrijfsongeval
Als je door een bedrijfsongeval tijdelijk of permanent arbeidsongeschikt raakt, heeft dat vaak grote gevolgen voor je inkomen en toekomst. Denk aan verlies van loon, pensioenopbouw of doorgroeimogelijkheden. In veel gevallen is je werkgever aansprakelijk voor deze schade. Kracht! Letselschade helpt je om ook deze gevolgen volledig mee te nemen in je schadeclaim.
Uitzonderingen op aansprakelijkheid werkgever
Er zijn situaties waarin je werkgever niet aansprakelijk is voor een bedrijfsongeval. Dat is alleen het geval als je werkgever kan aantonen dat hij volledig aan de zorgplicht heeft voldaan. Daarnaast moet je werkgever aantonen dat het bedrijfsongeval het gevolg is van opzettelijk of roekeloos gedrag van jou als werknemer.
Je werkgever is dus niet aansprakelijk als hij kan aantonen dat:
- Hij volledig heeft voldaan aan de zorgplicht
- Hij alle redelijke voorzorgsmaatregelen heeft genomen
- Het ongeval volledig te wijten is aan jouw opzettelijk of roekeloos gedrag
Het is aan je werkgever om dit te bewijzen. Zonder dit bewijs blijft je werkgever verantwoordelijk voor jouw letselschade.
Heb je een bedrijfsongeval gehad en hierbij letselschade opgelopen? Dan is het verstandig om juridische hulp in te schakelen voor het beoordelen van de aansprakelijkheid en het onderbouwen van de letselschadeclaim.
Wat moet je doen na een bedrijfsongeval?
Meld het bedrijfsongeval zo snel mogelijk bij je werkgever
Meld direct bij je werkgever wat er is gebeurd. Het is belangrijk om het bedrijfsongeval en de situatie goed te documenteren en je werkgever in staat te stellen de aansprakelijkheid te onderzoeken.
Zoek medische hulp bij letsel
Ga naar je huisarts, het ziekenhuis of een specialist. Laat je letsel goed onderzoeken en behandelen. Dat is belangrijk voor zowel je gezondheid en als je schadeclaim.
Vraag collega’s of ooggetuigen om een verklaring
Noteer de gegevens van ooggetuigen. Vraag hen of ze willen opschrijven wat er precies is gebeurd. Maak indien mogelijk foto’s van de situatie of vraag anderen dit te doen.
Houd kosten bij die je maakt door het ongeval
Bewaar alle rekeningen en bonnen van bijvoorbeeld medische behandelingen, vervoerskosten en reparaties. Deze kosten kan je later verhalen op de aansprakelijke partij.
Schakel juridische hulp in
Een letselschadespecialist van Kracht! Letselschade kan je helpen met het aansprakelijk stellen van de werkgever en het onderbouwen van je letselschadeclaim. Zo krijg je de vergoeding waar je recht op hebt en kun jij je focussen op je herstel.
Welke schade kun je vergoed krijgen?
Als je letselschade hebt opgelopen door een bedrijfsongeval en je werkgever is aansprakelijk, dan heb je recht op een schadevergoeding. Deze schadevergoeding bestaat uit 2 delen: materiële schade en immateriële schade (smartengeld).
Materiële schade
- Medische behandelingen
- Ziekenhuiskosten
- Medicijnen
- Revalidatie
- Hulpmiddelen (zoals krukken of een roelstoel)
- Reiskosten
- Inkomensverlies omdat je (tijdelijk) niet kan werken
Immateriële schade (smartengeld)
Immateriële schade ofwel smartengeld betreft schade die je niet in geld kan uitdrukken. Denk aan pijn, lijden, psychische schade of het verlies van levensvreugde als gevolg van het ongeval.
Het is verstandig om deskundige, juridische hulp in te schakelen. Het bepalen van jouw schade en de hoogte van de letselschadevergoeding is vaak ingewikkeld en hangt af van veel persoonlijke factoren. Bij Kracht! Letselschade helpen we je hier stap voor stap bij, kosteloos.
De hoogte van jouw schadevergoeding
De hoogte van een letselschadevergoeding na een bedrijfsongeval hangt af van de ernst van je letsel en de impact op jouw leven. De ernst van letsel kan worden ingedeeld in 7 categorieën: van gering letsel tot uitzonderlijk zwaar letsel.
Slachtoffer van een verkeers- of bedrijfsongeval met letselschade? Stuur ons je gegevens via het contactformulier en laat je terugbellen. We nemen de eerstvolgende werkdag contact op.
De toegevoegde waarde van Kracht! is persoonlijke aandacht en de daarop gerichte serviceverlening. Er is vaak meer mogelijk dan je denkt na het oplopen van letsel.
Gratis juridische hulp na een bedrijfsongeval
Wanneer de tegenpartij, je werkgever, aansprakelijk is voor je letselschade als gevolg van het bedrijfsongeval, worden de kosten vaak verhaald op de aansprakelijke partij zoals vastgelegd in wet, artikel 6:96 BW. Dit betekent dat onze juridische bijstand voor jou vaak kosteloos wanneer je werkgever de aansprakelijkheid erkent.
Er komt veel op je af na een bedrijfsongeval. De letselschadespecialisten van Kracht! helpen je graag bij het claimen van een schadevergoeding. Kies voor Kracht! omdat:
- Je bedrijfsongeval bij ons geen zaaknummer is. Je hebt altijd één vaste letselschadespecialist als contactpersoon.
- We altijd bij je langskomen. Of dit nu in het ziekenhuis is, thuis of op je werk. Jij kan je verhaal doen in een omgeving waar jij je prettig voelt.
- We, als het nodig is, gaan kijken op de plek waar het bedrijfsongeval is gebeurd. Gewoon, omdat we je zo goed mogelijk willen helpen.
- We ons vastbijten in je schadezaak en écht niet meer loslaten. Dat betekent dat we creatief zijn en vaak een stapje extra zetten. Juist op het moment dat anderen afhaken.
- We een netwerk hebben van uitstekende procesadvocaten, voor het geval het tot een procedure komt.
Zeker weten dat het goed zit
Kracht! is gecertificeerd volgens het Nationaal Keurmerk Letselschade. Ook zijn onze ervaren experts lid van de Stichting Nederlands Instituut Van Register Experts (NIVRE) en lid van het Nederlands Instituut voor Schaderegelaars (NIS) en de Nederlandse branchevereniging van Letselschade Experts (NLE).
Hierdoor weet je zeker dat je wordt geholpen door een ervaren letselschadespecialist wiens kennis altijd up-to date is en die alleen jouw belangen voorop stelt!