Bij een ongeval met een elektrische step hangt het er vanaf welke verzekering je hebt om te zien wie er aansprakelijk is.

Dit moet je doen bij een ongeval met een elektrische step

“Papa, ik wil graag een step”.

“Wat leuk jongen, ik had er vroeger ook een, met een zilveren stuur en grote witte banden”.

“Nee papa, ik wil een elektrische step, die waren er nog niet toen jij klein was.”

Het is zomaar een gesprek dat zou kunnen plaatsvinden tussen ouder en kind. Maar voordat je naar de winkel rent en je kind verrast met een elektrische step, is het wel handig om te weten waar je aan begint.

In tegenstelling tot wat veel mensen denken, mag je de meeste elektrische steps namelijk alleen nog binnenshuis of op eigen terrein gebruiken. Als je dat niet doet, ben je namelijk niet verzekerd bij een ongeval met de elektrische step. In dit blogartikel vertellen we je alles over een ongeval met een elektrische step en hoe je een schadeclaim indient als die situatie zich voordoet

Wat moet je weten bij de aanschaf van een elektrische step?

Het is belangrijk om te weten waar je aan begint wanneer je een elektrische step aanschaft. Je mag er namelijk niet zomaar overal mee op pad gaan. Als je tóch besluit de openbare weg op te gaan met een niet te verzekeren elektrische step en er zou een ongeluk gebeuren, dan is er geen enkele verzekering die de schade dekt. Het resultaat? Je moet opdraaien voor de schade van een ongeluk dat in eerste instantie misschien klein lijkt, maar uiteindelijk toch grote financiële gevolgen kan hebben. Raak je als automobilist of voetganger betrokken bij een ongeval met een elektrische step, dan kan je een schadeclaim indienen.

Welke elektrische steps zijn er?

Elektrische steps worden anno 2022 steeds populairder. Niet zo gek ook, want het zijn lichte, handzame vervoersmiddelen die ook nog eens beter zijn voor het milieu. Bovendien kan je je met een elektrische step gemakkelijk manoeuvreren op doorgaans voor auto’s onbegaanbare wegen. Ook neem je hem zo mee onder je arm of in de kofferbak wanneer je op een andere locatie wil steppen. Al moet je dan wel een elektrische step kopen waarbij dit is toegestaan.

Om te weten hoe het zit met de afhandeling van een schadeclaim bij een ongeval met een elektrische step, moet je eerst weten om welke soort elektrische step het gaat. Zo is er een elektrische step met ondersteuning, een elektrische scooterstep (oftewel de snorfiets), een motorstep en tot slot de Go-Ped. Deze laatste elektrische step is altijd verboden op de openbare weg.

Met welke elektrische steps mag er op de openbare weg gereden worden?

Kan je dan met geen enkele step de openbare weg op? Geen zorgen: gelukkig is dat niet het geval. Er zijn namelijk wel een aantal steps die toegestaan zijn door de RDW, maar check dit altijd voordat je de grote aanschaf doet. De step goed verzekeren is sowieso heel belangrijk om financiële gevolgen te voorkomen, mocht je toch met een ongeval te maken krijgen.

Met een goedgekeurde elektrische step de openbare weg op

Hoewel er verschillende soorten elektrische steps bestaan, mag je dus alleen de openbare weg op met een step die is goedgekeurd door de RDW. Daarnaast moet je een WA-verzekering afsluiten voor je nieuwe vervoersmiddel. Let op: je step moet ook worden erkend als bijzondere bromfiets, voor je de weg op kan. Bovendien moet je minimaal 16 jaar oud zijn om op de elektrische step te mogen rijden. Wil je ook nog van een elektrische step met hulpmotor gebruikmaken, dan heb je hiervoor wel je AM-rijbewijs nodig.

Houd je je niet aan al deze regels, dan kan de politie je elektrische step in beslag nemen. Bovendien ben je dan niet verzekerd wanneer je bij een ongeval met een elektrische step betrokken raakt. Als je je wel aan al deze regels houdt, mag je gelukkig met je elektrische step de openbare weg op.

Wat moet je doen als je betrokken raakt bij een ongeval met een elektrische step?

Heb je een step die wel is toegestaan op de openbare weg én ook nog eens verzekerd is, dan is een ongeluk natuurlijk nog steeds mogelijk. Toch loop je dan zelf geen financieel risico. Word je onverhoopt aangereden, dan kan je kijken wat je kunt doen om de schade op de ander te verhalen. Als je bij een ongeval met een elektrische step betrokken raakt, of je nu bestuurder van de step bent of de ongelukkige die is aangereden, dan wil je uiteraard dat de situatie correct afgehandeld wordt. Het meest verstandige is om in zo’n geval altijd contact op te nemen met een letselschade-expert om je te laten adviseren over de juiste afhandeling van de letselschade.

Contact