De eerste benaderde belangenbehartiger komt tot de conclusie dat het verhalen van de schade niet mogelijk is. Het ongeval is aan zijn eigen onvoorzichtigheid te wijten. Of toch niet?

René gaat op een mooie voorjaarsavond met een vriend varen in het recreatiegebied Jagersveld in Zaandam. Omdat het een waterrijk gebied betreft wordt er veel gevist, gezwommen, gesurft en gevaren. Zeker met mooi weer is het er altijd erg druk. Omdat het recreatiegebied behoort tot de Gemeente Zaandam is de Gemeente Zaandam verantwoordelijk voor het onderhoud. Met regelmatige controles dient men de veiligheid te garanderen.

Bijna verdronken en ernstig letsel

Op het moment dat René en zijn vriend een visser passeren vraagt hij hen om hulp. Zijn vishaak is aan de overzijde in de oever van een zwemeiland vast geraakt en hij vraagt René of hij deze met behulp van zijn boot wil los maken. René vaart naar de overzijde. Omdat het vishaakje onder het waterpeil vast zit en René deze niet met de hand los krijgt, tracht hij met zijn voet het haakje los te wroeten.

De beschoeiing van het eiland bestaat uit metalen korven, die met zware keien zijn gevuld. Kennelijk door roest aangetast, scheuren de onder het waterpeil gelegen korven open. De zware keien rollen naar buiten en trekken René aan zijn been uit zijn boot het water in. Door snel te reageren kan de vriend van René voorkomen dat hij helemaal onder water verdwijnt! René zit helemaal vast en hij voelt dat zijn rechterknie onder het gewicht van de zware keien in een vreemde hoek staat. Hij komt er zelf niet uit en de brandweer en politie worden gewaarschuwd. Haast is geboden omdat hij door het gewicht van de keien steeds verder onder water wordt getrokken en hij dreigt te verdrinken. Uiteindelijk slaagt men erin om René met behulp van duikers te bevrijden. Met spoed wordt hij naar het ziekenhuis vervoerd waar men constateert dat hij ernstig letsel aan het rechteronderbeen en bandletsel aan de rechterknie heeft opgelopen.

Eigen schuld! Of toch niet?

De eerste door René benaderde belangenbehartiger komt bij beoordeling van zijn hulpvraag echter tot de conclusie dat verhaal van de schade niet mogelijk is. Het ongeval is aan zijn eigen onvoorzichtigheid te wijten. René benadert Kracht! voor een second opinion. Wij zijn het direct volledig òneens met de conclusie! De Gemeente Zaandam wordt vervolgens aansprakelijk gesteld. Zij wijzen aansprakelijkheid in eerste instantie af. Na het overleggen van het politierapport en getuigenverklaringen en met het uitbrengen van een dagvaarding in het vooruitzicht, wordt alsnog volledig erkend.

Kracht! zorgt voor fysieke en mentale hulp

Helaas blijkt het letsel wat René heeft opgelopen zeer ernstig. Vele operaties ten spijt blijft hij fors beperkt in zijn doen en laten. Niet alleen is hij niet langer in staat om zijn werk als beveiliger te doen, ook het uitlaten van zijn honden, motorrijden, wandelen, vakantie vieren en klussen in en om de woning, is niet langer mogelijk. Hij is voor veel dingen afhankelijk van derden wat hem uiteindelijk ook mentaal aangrijpt. Dit heeft niet alleen zijn weerslag op René maar ook op zijn omgeving en in het bijzonder zijn partner Yvonne. Kracht! Letselschade zorgt ervoor dat René gedurende zijn jarenlange revalidatie, zowel fysiek als mentaal, die hulp krijgt die noodzakelijk is om zijn leven weer op de rails te krijgen.

Omdat traplopen niet langer mogelijk is moeten René en Yvonne verhuizen naar een beneden woning. Hij raakt zijn baan als beveiliger kwijt en moet een aangepaste auto en voor korte afstanden een scootmobiel. Er wordt hulp in het huishouden geregeld en waar nodig worden aanpassingen in en om de woning aangebracht zodat René uiteindelijk weer zo zelfstandig mogelijk kan functioneren. Met name de mentale gevolgen, het accepteren van het feit dat hij nooit meer wordt zoals hij was, hebben een grote impact op René.

Het ongeval terug draaien is helaas niet mogelijk. Wel zijn wij er in geslaagd om René die persoonlijke aandacht en begeleiding te bieden waardoor hij in staat is om zijn leven, en niet alleen in financiële zin, weer op de rails te krijgen. Dit was niet gelukt wanneer hij zich bij het standpunt van de eerste belangenbehartiger had neergelegd….

Vraag jij jezelf ook af of jouw schade te verhalen is de Gemeente? Neem contact op met Kracht! Letselschade op 085-2738225