De scholen zijn weer begonnen! Wist je dat er aan het begin van het schooljaar altijd meer ongelukken met fietsers plaatsvinden? Sterker nog; in deze periode worden de meeste fietsongelukken van het hele jaar geteld. Waar ligt dit nou precies aan?

Het is niet onderzocht, maar de kans is groot dat er een link is tussen de start van het nieuwe schooljaar en de verkeersveiligheid. Uit cijfers van fietsongevallen blijkt dat in de maand september het aantal fietsongevallen behoorlijk hoger is dan in andere maanden. Een groot deel van deze slachtoffers is 12 jaar: de gemiddelde leeftijd van een brugklasleerling.

Scholieren die voor het eerst naar de middelbare school gaan weten deze vaak niet precies te vinden. Daarnaast moeten brugklasleerlingen over het algemeen verder reizen dan ze gewend zijn. Een fietsroute naar de middelbare school gaat meestal niet alleen over wegen in de bebouwde kom. Dit houdt in dat de auto’s op deze wegen ook vaak harder rijden. Dit alles brengt risico’s met zich mee: brugklasleerlingen hebben in september een verhoogde kans om slachtoffer te worden van een fietsongeval.

De overheid is bezig met het vergroten van de veiligheid van fietsers en het bewuster maken van bestuurders van andere voertuigen. Zo is er jaarlijks een campagne genaamd: ‘De scholen zijn weer begonnen’. Met bannering langs de weg wordt aan automobilisten duidelijk gemaakt dat er gelet moet worden op fietsende scholieren bij oversteekplaatsen. Ook komen er steeds meer oversteekplaatsen bij. Reis je zelf ook met de auto? Houdt in september dan extra rekening met de jonge fietsers!