Een te kort lontje, een onduidelijke verkeerssituatie, lak aan de regels of gewoonweg een moment van onoplettendheid: een verkeersongeval zit in een klein hoekje. Het is zo gebeurd. Een kop-staartbotsing, een schuiver met de (elektrische) fiets of een flinke klap. Gelukkig valt de schade vaak mee, maar een verkeersongeval kan ook een enorme impact hebben. Wist je dat er elk jaar ruim 130.000 mensen met letsel in het ziekenhuis belanden?

Letselschade na een verkeersongeval

Als je door een ongeluk gewond raakt, spreken we van letselschade. En als een ander aansprakelijk is voor het ongeluk, kun jij die letselschade claimen. Daarbij maken we een onderscheid tussen materiële en immateriële schade (of smartengeld).

Maar wie is aansprakelijk?

Bij een verkeersongeval kunnen verschillende verkeersdeelnemers betrokken zijn: auto’s, motoren, scooters of bromfietsen, (elektrische) fietsen of steps en voetgangers.

In sommige gevallen is het direct duidelijk wie er schuldig is aan het ongeval. Bijvoorbeeld omdat iemand door rood is gereden of geen voorrang heeft verleend. Maar soms is dit helemaal niet duidelijk. Of lijkt het in eerste instantie best duidelijk, maar wordt het in de afhandeling toch nog complex. Bijvoorbeeld omdat er verschillende regels gelden voor verschillende soorten verkeersdeelnemers. Zo worden fietsers en voetgangers extra beschermd door de wet. Net als kinderen tot 14 jaar. Ook gelden er verschillende regels voor verschillende elektrische fietsen.

En soms is de situatie gewoon complex. Want hoe werkt het eigenlijk als je als passagier gewond bent geraakt? En wat doe je als de ander na het ongeluk is doorgereden?

Whiplash letseschade

Whiplash is een veelvoorkomend letsel bij verkeersongevallen, met potentieel ingrijpende gevolgen voor je dagelijks leven en werk. Dit type ongeluk letsel is niet altijd direct zichtbaar, maar kan leiden tot langdurige klachten en ongemak. Gelukkig heb je recht op whiplash schadevergoeding als een ander verantwoordelijk is voor het ongeval. Het erkennen en claimen van deze schade kan complex zijn, maar is essentieel voor jouw herstel en welzijn. Onze experts staan klaar om je te ondersteunen bij elke stap in het proces, zodat jij je kunt focussen op je herstel terwijl wij zorgen voor de juridische afhandeling en het veiligstellen van de schadevergoeding waar je recht op hebt.

10

10 tips bij een verkeersongeval

Om te voorkomen dat jij na een ongeval gedoe krijgt over aansprakelijkheid geven we graag een aantal tips:

De voordelen van Kracht! Letselschade

De letselschade experts van Kracht! Letselschade helpen je graag met de afhandeling van jouw letselschadetraject. Door onze jarenlange ervaring kunnen wij je snel vertellen hoe het zit met de aansprakelijkheid en welke schade je kunt verhalen. Vervolgens kun jij je gaan richten op je herstel en doen wij de rest:

  • Om te beginnen met de aansprakelijkstelling. Die nemen we je graag uit handen. Net als vervelende discussies hierover met de verzekeraar.
  • We brengen je volledige schade in kaart en onderbouwen de schadeclaim. En heb je een voorschot nodig? Dan regelen we dat. Een letselschadetraject kan tenslotte lang duren. Het is belangrijk dat jij daar zo min mogelijk last van hebt.
  • We onderhandelen met je werkgever en/of de verzekeraar.
  • En heb je praktische hulp nodig? Zoals hulp in de huishouding? Of bij de opvang van de kinderen? Loop je vertraging op op school of krijg je problemen op je werk? Ook dan zijn wij er voor je met hulp en advies.

Kracht! Geeft een goede begeleiding na je ongeval. Ze zijn professioneel en zijn goed op de hoogte van de wettelijke regels.