Half januari kleurden grote delen van Zuid-Nederland maagdelijk wit. Tijd voor sneeuwpret! In Zuid-Limburg gingen ze met snowboard en slee de heuvels af. Ook gingen veel scholen dicht. Al die sneeuw bracht ook veel gladheid met zich mee. Gelukkig zorgde dit niet voor grote problemen, in de ziekenhuizen was het niet drukker dan normaal. Maar hoe zit dat eigenlijk als je uitglijdt over een besneeuwde of beijzelde stoep en daarbij letsel oploopt? Kan je dan iemand aansprakelijk stellen? Je leest het in dit artikel.

Huiseigenaren

Anders dan veel mensen denken is een huiseigenaar niet verplicht om de stoep voor zijn huis sneeuwvrij te maken. De stoep is namelijk eigendom van de gemeente, waarover straks meer. Besluit een huiseigenaar zijn stoep wel schoon te vegen, dan moet hij dat wel goed doen. Doet hij dat niet goed genoeg? En wordt het daardoor juist aanzienlijk gladder en glijd je daardoor uit? Dan kan je de huiseigenaar waarschijnlijk wel aansprakelijk stellen. 

Datzelfde geldt als je uitglijdt op de oprit voor het huis, of op een (eigen) pad naast het huis. Deze zijn wel eigendom van de huiseigenaar, en deze moet hij dus wel veilig houden.

De gemeente

Als je een schuiver maakt op een stoep, brug of fietspad, is de gemeente (als wegbeheerder) de partij waar je moet zijn. Alleen is een gemeente in de meeste gevallen niet aansprakelijk voor een uitglijder door sneeuw, ijzel of vorst. Dit wordt namelijk niet gezien als een gebrek aan het wegdek, maar als een natuurverschijnsel. De gemeente heeft in dit soort gevallen wel een inspanningsplicht. Dit betekent dat de gemeente:

  • Een gladheidsbestrijdingsplan en strooiplan moet hebben. 
  • Haar best moet doen om hoofdwegen en fietspaden sneeuwvrij te maken, door waar mogelijk te strooien.
  • Gebruikers waar mogelijk moet waarschuwen voor gladheid.

Heeft een gemeente ergens niet gestrooid? Dan is dit niet voldoende om haar aansprakelijk te stellen. Meestal is er namelijk onvoldoende mankracht en materiaal om overal te strooien. Ook kunnen milieuoverwegingen een rol spelen bij de keuze om ergens wel of niet te strooien. En op stoepen kan sowieso niet worden gestrooid, omdat zout moet worden ingereden.

Een gemeente kan wel aansprakelijk zijn als zij duidelijk tekortschiet bij bijvoorbeeld het vegen en strooien van belangrijke kruisingen, als gevaarlijk bekend staande locaties en als zij bepaalde delen van de weg wel strooit, maar andere delen van diezelfde weg overslaat. Zeker als dit in strijd is met het strooiplan.

Je werkgever

Ben jij uitgegleden op het bedrijfsterrein van je werkgever? Uit rechtspraak blijkt dat je werkgever dan onder omstandigheden wel aansprakelijk kan zijn voor jouw (letsel)schade. Je werkgever heeft namelijk een zorgplicht. Dit betekent dat je werkgever verantwoordelijk is voor de veiligheid binnen en om het bedrijf. En er dus alles aan moet doen om een ongeval te voorkomen. 

In geval van gladheid en/of sneeuw speelt daarbij een aantal factoren mee, zoals de duur en heftigheid van de gladheid, de aanwezigheid van een gladheidsbestrijdingsprotocol en de vraag of de gladheid bestreden had kunnen worden.

En ben je nu tijdens je werk uitgegleden op de openbare weg? Bijvoorbeeld omdat je vuilnisman, post- of pakketbezorger bent? Dan hangt het van de omstandigheden van het geval af of je werkgever aansprakelijk kunt stellen. De zorgplicht houdt namelijk ook in dat je werkgever je waarschuwt en/of de juiste materialen, zoals veiligheidsschoenen met antislipzool ter beschikking moet stellen. 

Eigen schuld

Het is wel goed om te weten dat als je een ander al aansprakelijk kunt stellen voor jouw letselschade, er ook gekeken zal worden naar jouw eigen gedrag. Want het is een feit van algemene bekendheid dat sneeuw en ijzel gladheid kunnen veroorzaken. Was je dus zelf niet voorzichtig of oplettend genoeg? Dan wordt de kans dat je een ander met succes aansprakelijk kunt stellen een stuk kleiner. 

Meer weten?

Heb je letsel opgelopen bij een glijpartij op de stoep? En denk je dat je hier iemand voor  aansprakelijk kunt stellen? Zorg dan altijd voor zoveel mogelijk bewijs. Ga op korte termijn terug naar de locatie waar de glijpartij heeft plaatsgevonden en maak foto’s van de situatie. Neem vervolgens contact met ons op voor een vrijblijvend gesprek, dan kijken wij of we iets voor je kunnen doen. Door onze jarenlange ervaring kunnen wij je snel vertellen hoe het zit met de aansprakelijkheid en welke schade je kunt verhalen.

Kan je inderdaad iemand aansprakelijk stellen voor jouw schade? Dan kost onze hulp kost jou meestal niets. De kosten voor onze dienstverlening verhalen we namelijk ook op de aansprakelijke partij!