Wanneer je te maken krijgt met een ongeval op een bouwplaats of een ander arbeidsongeval, dan is het goed om te weten wat een letselschadespecialist voor je kan betekenen. Peter ondervond aan den lijve hoe vergaand de gevolgen van een dergelijk bouwongeluk kunnen zijn. Aan de hand van zijn casus vertellen we je graag wat Kracht! Letselschade in dit soort gevallen voor je kan doen.

Het ongeval op de bouwplaats

Peter werkte als zzp’er in de bouw. Zo ook in december 2018. Samen met een kraanmachinist is hij bezig om een pallet met stenen te verplaatsen. Aan de hand van de aanwijzingen die Peter geeft, kan de kraanmachinist de pallet laten zakken. Maar er gaat iets mis in de communicatie en alhoewel Peter aangeeft dat er geen ruimte is, laat de kraanmachinist de pallet toch zakken. Peter komt klem te zitten met zijn pols.

“Eerst dachten ze in het ziekenhuis dat het gewoon gebroken was, maar na het weekend kreeg ik het bericht dat de pols volledig verbrijzeld was”, vertelt Peter over zijn verwondingen. “Ik werd doorverwezen naar een specialist in Rotterdam. Het bleek zo beschadigd, dat er weinig aan te fixen viel. Er bestaan geen protheses voor en er gaat ook geen dag voorbij zonder pijn. De specialist zei dat ik niet langer alleen met mijn vrouw getrouwd zou zijn, maar voortaan ook met mijn koelpack. Dat ik naar Rotterdam werd doorverwezen was ook het moment dat ik het advies kreeg om een letselschadespecialist in te schakelen.”

Kosteloze bijstand bij een arbeidsongeval

Peter is er niet van op de hoogte dat hij bij ieder arbeidsongeval recht heeft op bijstand door een letselschadespecialist, of het nu gaat om een ongeval met beperkt letsel, zoals een gebroken vinger, of een ernstiger ongeval zoals het bedrijfsongeval waar Peter nu mee te maken heeft. De kosten voor zo’n specialist worden in de meeste gevallen verhaald op de aansprakelijke partij en bijstand is dus voor slachtoffers zoals Peter kosteloos.

“Ik wist dat niet en vulde op Google ‘letselschade no cure no pay’ in. Ik was namelijk bang voor de hoge kosten die ik moest maken als ik een specialist inschakelde.” Na wat surfen komt Peter bij Hans Török uit.

“Ik vroeg me af of het wel nodig was om een specialist in te schakelen. Je vraagt je toch af of het misschien je eigen schuld is en je hebt te maken met veel onzekerheid, maar ook met woede. Die kraanmachinist had namelijk een heel ander verhaal tegen de verzekeraar verteld dan hoe het daadwerkelijk gegaan was. Ik heb die machinist ook gebeld en de gesprekken opgenomen. Daarin geeft hij toe dat hij daarover gelogen heeft, maar dat hij het wel zo moest vertellen, omdat zijn baan op het spel stond. Ik heb Hans ook verteld dat ik die opnames had, maar Hans vertelde me dat we daar alleen iets mee konden in de rechtszaak, als de kraanmachinist daar zelf toestemming voor zou geven. En dat wilde hij natuurlijk niet.”

In de zomer van 2019, ongeveer een half jaar na het bedrijfsongeval, erkent het bedrijf dat de kraanmachinist heeft ingeschakeld, schuldig te zijn. Maar deze verklaring wordt al snel weer ingetrokken. Op dat moment wordt het contact tussen Peter en Kracht! Letselschade heel intensief. “We hebben er toen ook een letselschadeadvocaat opgezet en die adviseerde me om niet het bedrijf dat de kraanmachinist inhuurde, aansprakelijk te stellen, maar het bedrijf dat mij inhuurde. In november 2019 zou het voor de rechter komen, maar een dag voor de rechtszaak werd de schuld alsnog erkend.”

Geestelijke ondersteuning na een bedrijfsongeval

Kracht! Letselschade regelde in de tussentijd allerlei zaken voor Peter. “Hans regelde niet alleen alle medische zaken, maar hij bracht me ook in contact met Katalyse, waar ik geestelijke ondersteuning kreeg. Ik zat er op dat moment behoorlijk doorheen. Ik werkte als zzp’er en had bewust geen arbeidsongeschiktheidsverzekering. Bij zo’n verzekering moet je in het eerste jaar na het ongeluk gewoon premie blijven doorbetalen. Dat betekent dus dat je van de €1500 die je aan uitkering krijgt, nog eens €800 aan premie moet afdragen. Dan hou je dus heel weinig over.

Ik had zelf geld opzij gezet om het drie maanden te kunnen uitzingen, maar ik had er geen rekening mee gehouden dat ik zo lang uit de running zou zijn en misschien zelfs nooit meer aan het werk zou komen. Mijn totale inkomen viel weg. Mijn vrouw had een kapsalon aan huis die ze moest sluiten. Ze ging noodgedwongen fulltime bij de Lidl werken, want anders konden we niet rondkomen.

De kinderen moesten stoppen met fietscross, terwijl dat was wat ze het liefste deden. Maar we konden het simpelweg niet meer opbrengen. We stonden op het punt om ons huis te verkopen. Ik heb elf maanden lang geen inkomen gehad. Dat was echt een drama en dat trekt een zware wissel op je relatie. Daar had ik die geestelijke bijstand echt voor nodig.”

Rijtest, huishoudelijke hulp en een vergoeding voor het leggen van laminaat

Hans regelt onder meer huishoudelijke hulp voor Peter en het gezin. “Na een dag keihard werken, dan kun je bijna niet van mijn vrouw verwachten dat ze dan in huis ook nog alles doet. Gelukkig keek Hans ook naar mijn vrouw en zag hij ook de problemen waar zij tegenaan liep. Toen kregen we huishoudelijke hulp.”

Maar Hans kijkt verder en regelt zaken waar Peter nooit bij stil gestaan heeft. “Hij regelde niet alleen de financiën voor ons, maar ook alles eromheen. Door al mijn operaties kon ik een tijd geen autorijden, maar Hans raadde me aan om al vroeg in het traject contact op te nemen met het CBR om een rijtest af te leggen. Doordat je een medische beperking hebt, ben je verplicht dit te melden bij het CBR. Zij moeten dan beoordelen of je nog in staat bent om te rijden. Meld je het niet, dan ben je strafbaar als je ooit een verkeersongeval krijgt. Hans vertelde me dat het bij het CBR heel lang kon duren en het duurde inderdaad anderhalf jaar.”

Ten tijde van het ongeval op de bouwplaats wilde Peter in huis net het nodige gaan opknappen. Er lag al laminaat klaar om zelf te gaan leggen en zijn broer zou de schilderwerkzaamheden op zich nemen. “Na dat ongeval kon ik met geen mogelijkheid zelf dat laminaat meer leggen. Hans wees me erop dat ik zelfs de kosten die ik moest maken om daar iemand voor in te huren, als letselschade kon verhalen. Je staat er zelf niet bij stil en juist daarom is het zo fijn als er iemand met je meedenkt die er verstand van heeft.”

Voorschot

Op dit moment is de letselschadezaak van Peter nog steeds niet afgerond. “Over een paar maanden moet ik naar een keuringsarts om te laten bepalen voor hoeveel procent ik arbeidsongeschikt ben en wat mijn inkomensderving als gevolg van het arbeidsongeval is. Ik werk nu twee keer twee uurtjes per week op arbeidstherapeutische basis. Maar ik heb voortdurend pijn. Tot bepaald is hoeveel inkomensverlies ik heb, leef ik van voorschot naar voorschot. Dat heeft Hans trouwens goed geregeld. Wanneer de bodem van mijn geld in zicht is, dan trek ik bij Hans aan de bel en dan vraagt hij om een nieuw voorschot bij de verzekeraar. En soms komt hij daar ook uit zichzelf mee.”

Wat Peter erg lastig vindt, is dat dingen die voorheen vanzelfsprekend waren, nu niet meer kunnen. “We gingen een tijdje geleden op vakantie en de kinderen konden daar karten. Normaal ging papa altijd mee en nu ging dat niet. Of zoiets stoms als de haren van mijn dochter kammen. Ze heeft prachtig lang haar en we konden echt van dat vader-dochtermomentje genieten als ik haar haren kamde. Als ik datzelfde nu met mijn ene ‘goede’ hand probeer, dan gaat ze door het plafond. Dat soort dingen lukken gewoon niet meer. Mijn linkerhand was dominant. Hoeveel glazen er hier in huis niet gesneuveld zijn, omdat ik moest leren om alles met rechts te doen. Dat is gewoon frustrerend. Bij Katalyse hebben ze me geholpen om dat allemaal een plekje te geven. Maar je erbij neerleggen is gewoon heel moeilijk. Dat kan ik nog steeds niet.”

Heb jij ook te maken met een ongeval op de bouwplaats of ben je betrokken bij een ander bedrijfsongeval en wil je dat een letselschadespecialist met je meedenkt over de kosten die je op de aansprakelijke partij kunt verhalen? Neem dan contact op met de letselschade-experts van Kracht! Letselschade. Wij helpen je graag verder.

Contact