Direct gratis advies!

Neem contact met ons op

X
 

Als je met de elektrische step een ongeluk krijgt, is het voor de financiële afhandeling van de schade behoorlijk bepalend om welk type elektrische step het gaat. We vertellen je daarom graag meer over de verschillende soorten elektrische steps die er zijn en of daar een verzekeringsplicht voor geldt. Zo weet jij altijd of jij bij een ongeluk met de elektrische step aanspraak kunt maken op een schadevergoeding en smartengeld.

Verschillende soorten elektrische steps

Om erachter te komen wie er aansprakelijk is bij een ongeluk met de elektrische step, is het belangrijk om vooraf eerst te bepalen om welk soort elektrische step het gaat. We kennen vier soorten elektrische steps:

  1.     De elektrische step met ondersteuning
  2.     De elektrische scooterstep
  3.     De motorstep
  4.     De Go-Ped

We zullen per type de belangrijkste aandachtspunten bespreken.

Aansprakelijkheid bij een ongeluk met een elektrische step met ondersteuning

De elektrische step met ondersteuning is het beste te vergelijken met de elektrische fiets. Als je zelf niet stept, dan komt dit type elektrische step niet vooruit. Met een elektrische fiets met trapondersteuning is dat niet anders. Elektrische steppers op een step met ondersteuning vallen daarom, net als de elektrische fiets met trapondersteuning, onder de kwetsbare verkeersdeelnemers. Bij een ongeluk met dit type elektrische step, waarbij ook een niet-kwetsbare verkeersdeelnemer betrokken is, betekent dit dat de andere niet-kwetsbare partij altijd aansprakelijk is voor de letselschade.

Wil jij weten of je letselschade na een ongeluk met elektrische step kan claimen? Doe dan de letselschadecheck!

Doe de Letselschadecheck

 

Elektrische steps die als snor- of bromfiets worden aangemerkt

De elektrische scooterstep werkt op oplaadbare batterijen. Dit type step ziet de overheid als een snorfiets. Dit betekent onder meer dat de step een blauw kentekenplaatje nodig heeft en dat je er een wettelijke aansprakelijkheidsverzekering motorvoertuigen voor moet afsluiten. 

Dat is voor de elektrische motorstep niet anders. Deze elektrische step werkt alleen niet op batterijen, maar heeft een verbrandings- of elektromotor. Er bestaan twee varianten van dit type elektrische step: de variant die valt onder de snorfiets en maximaal 25 kilometer per uur rijdt en het type dat valt onder de categorie bromfietsen en een maximale snelheid van 45 kilometer per uur bereikt. Voor de motorstep geldt dat je altijd een geldig rijbewijs moet hebben om hem te besturen en dat hij dus ook altijd verzekerd moet zijn.

Voor zowel de elektrische scooterstep als de elektrische motorstep geldt dat je er niet zomaar mee op de openbare weg mag rijden. Deze steps moeten altijd eerst gekeurd worden door de RDW. Laat je je elektrische step niet keuren, dan bestaat het risico dat hij bij een controle in beslag wordt genomen. 

Voor een Go-Ped geldt dat trouwens altijd. Dit type elektrische step is altijd verboden op de openbare weg.

Ik ben met mijn elektrische step betrokken geraakt bij een ongeluk. En nu?

Als je met de elektrische step betrokken raakt bij een ongeval, dan wil je natuurlijk dat de materiële schade en de letselschade op de juiste manier afgehandeld worden. Zeker bij een modern voertuig als de elektrische step, is lang niet altijd duidelijk wie er aansprakelijk is. En dus ook niet welke juridische stappen er ondernomen moeten worden om smartengeld te claimen. Neem bij een ongeluk met een elektrische step daarom altijd contact op met een letselschade-expert om je te laten adviseren over de afhandeling van de letselschade.

Contact opnemen
0852738227