Ze zijn tegenwoordig niet meer uit het verkeer weg te denken: elektrische fietsen. Maar dit betekent ook dat een ongeluk waar een elektrische fiets bij betrokken is, in een klein hoekje zit. Weet jij hoe het zit met de aansprakelijkheid als je met jouw elektrische fiets een ongeluk krijgt? En weet jij waar moet zijn om smartengeld te claimen? We vertellen je precies hoe het zit.

Kwetsbare verkeersdeelnemer

Fietsers die zich op een elektrische fiets over de openbare weg bewegen, vallen bijna altijd onder de categorie kwetsbare verkeersdeelnemers. Dit betekent dat de bestuurder van een gemotoriseerd voertuig aansprakelijk is, wanneer hij in botsing komt met een elektrische fiets. We noemen dit risicoaansprakelijkheid.

We zeggen bewust ‘bijna altijd’. Er zijn namelijk ook elektrische fietsen die worden aangemerkt als gemotoriseerd voertuig. Het onderscheid zit in de trapondersteuning. De elektrische fietsen waar we het vaak over hebben, zijn de elektrische fietsen met trapondersteuning. Maar er zijn ook fietsen die volledig elektrisch zijn en die dus worden aangemerkt als gemotoriseerd voertuig.

Verzekeringsplicht

Of jij voor jouw elektrische fiets een verzekering moet afsluiten, ligt aan de trapondersteuning. Voor elektrische fietsen met trapondersteuning hoef je geen verplichte verzekering af te sluiten, al kan het wel verstandig zijn. De verplichting voor een verzekering is anders voor de elektrische fietsen zonder trapondersteuning, die dus volledig elektrisch zijn. Dit type elektrische fietsen moet je wel verplicht verzekeren.

Dit wil overigens niet zeggen dat het niet nodig is om een verzekering af te sluiten als je een elektrische fiets met trapondersteuning hebt. Bij een verkeersongeval waarbij een elektrische fiets en een voetganger betrokken zijn, kun je namelijk nog steeds aansprakelijk zijn voor de schade. Het is financieel gezien dan prettig als je de letselschade bij de verzekering kunt claimen.

Wat moet je doen als je een ongeluk met de elektrische fiets krijgt?

Stel dat je betrokken raakt bij een ongeluk met een elektrische fiets, dan wil je natuurlijk weten wie er aansprakelijk is voor de schade. Zeker als er sprake is van letselschade, wil je wel dat dit op een goede manier geregeld wordt. Neem bij letselschade na een ongeluk met een elektrische fiets daarom altijd contact op met een letselschade-expert van Kracht Letselschade. Wij kunnen je helpen bij de afhandeling van het smartengeld. Onze hulp is voor jou als slachtoffer bovendien volledig kosteloos. Wil je weten of je letselschade kan claimen na een ongeluk met de elektrische fiets? Doe onze letselschadecheck

Doe de Letselschadecheck

Wil jij meer weten of heb jij liever contact met een van onze letselschade-expert? Neem dan contact met ons op!

Contact opnemen