De vergoeding waar jij recht op hebt na lichamelijk letsel voor het geleden leed, de gederfde levensvreugde , wordt ook wel smartengeld genoemd. Als jij slachtoffer bent van een ongeval en letsel hebt opgelopen, door toedoen van een ander, dan heb je recht op een passende vergoeding voor de gelden schade en op een vergoeding voor het jou aangedane leed, het zgn smartengeld. Kort samengevat is smartengeld dus de financiële vergoeding voor het leed dat je is aangedaan na een ongeval dat buiten jouw schuld om heeft plaatsgevonden.

Het verschil tussen smartengeld en een schadevergoeding

Wanneer jij door toedoen van een ander persoon of bedrijf slachtoffer bent geworden van een ongeval, dan heb jij recht op een schadevergoeding. Deze schadevergoeding dekt jouw materiële schade en de onkosten die gemaakt moeten worden. Bijvoorbeeld de schade aan jouw auto of fiets.

Niet alleen de materiële schade, maar ook de immateriële schade kan vergoed worden. Denk hierbij aan pijn, angst of depressiviteit. Smartengeld is de vergoeding die je krijgt voor alle lichamelijke, emotionele en mentale schade die je hebt opgelopen door het ongeval.

Een schadevergoeding is vaak via een verzekering te verkrijgen. Het is namelijk goed aantoonbaar welke kosten gemaakt moeten worden om de schade te repareren. De lichamelijke en emotionele schade zijn moeilijker te verhalen. Deze schade, ook wel smartengeld genoemd, is namelijk niet eenvoudig in geld uit te drukken. Om een smartengeldvergoeding te krijgen kun je een letselschadebureau inschakelen.

Wat is letselschade?

Letselschade is alle lichamelijke en geestelijke, materiële en immateriële schade die jij oploopt wanneer je slachtoffer bent geworden van een ongeval dat buiten jouw schuld om heeft plaatsgevonden. Wanneer het aantoonbaar is dat jij niet de schuldige bent, kun je de tegenpartij aansprakelijk stellen voor jouw schade en deze verhalen.

Om jouw letselschade te kunnen verhalen heb je vaak hulp nodig van een letselschadebureau, zoals Kracht! Letselschade. Wij helpen jou gratis in de strijd voor jouw belangen bij de aansprakelijke partij en doen er alles aan om een passende vergoeding te realiseren.

Wil je weten of je in aanmerking kan komen om jouw letselschade te claimen? Doe dan onze letselschadecheck!

Doe de Letselschadecheck

Praktijkvoorbeeld letselschade en smartengeld

Stel, je hebt een ongeluk gehad en dit was niet jouw schuld. Jij bent op de fiets aangereden door een auto die jou niet zag. Door dit ongeval is jouw fiets beschadigd en je been is gebroken. Als gevolg hiervan maak je onkosten: je moet een nieuwe fiets kopen, je kan tijdelijk niet meer werken en je moet een schoonmaker inhuren die je huishouden bijhoudt. Dit zijn voorbeelden van materiële schade, ook wel vermogensschade genoemd. Om deze kosten te dekken heb je recht op een schadevergoeding.

Naast de zichtbare schade aan jouw fiets en been, heb je ook emotionele schade opgelopen. Je hebt veel pijn en durft niet meer op de fiets te stappen. Hierdoor wordt jouw levensvreugde beperkt. Ook voor deze schade heb je recht op een vergoeding. Hoe hoog deze vergoeding is, is lastiger vast te stellen. Het is namelijk niet in geld uit te drukken. Een letselschadespecialist kan jou helpen in de strijd om een rechtvaardige smartengeldvergoeding.

Gratis advies van Kracht! Letselschade

Heb jij letselschade opgelopen en wil je graag een smartengeldvergoeding voor deze schade? Dan zul je eerst de tegenpartij aansprakelijk moeten stellen voor deze schade. Dit is vaak een langdurig en ingewikkeld proces en wij adviseren dan ook om je te laten bijstaan door een letselschadebureau. Onze hulp en advies is 100% gratis! In de wet is namelijk geregeld dat je als letselschade slachtoffer het recht hebt om je te laten bijstaan door een letselschade expert. Wil je meer informatie over je mogelijkheden of een kennismakingsgesprek inplannen? Neem dan contact met ons op!

Contact opnemen