In Nederland hebben we met elkaar zo’n 1,7 miljoen honden. De kans is dus aanwezig dat je op straat zo’n gezellige viervoeter tegen het lijf loopt of op visite gaat bij iemand met een hond. Maar wat als deze ontmoeting niet zo gezellig verloopt, omdat je er een hondenbeet aan overhoudt? Wie is er dan aansprakelijk voor de letselschade?
Risicoaansprakelijkheid bij een hondenbeet
We weten allemaal dat dieren onvoorspelbaar zijn en al ziet de hond er nog zo lief uit, het risico op een hondenbeet is altijd aanwezig. Of het baasje zijn hond nu wel of niet aangelijnd heeft en of hij nu wel of niet schuld heeft aan de hondenbeet, dat is voor de afhandeling van de letselschade niet heel relevant. De hondeneigenaar is namelijk in nagenoeg alle gevallen op basis van de wet aansprakelijk voor de letselschade die voortvloeit uit de hondenbeet.
De aansprakelijkheid van de hondenbezitter noemen we ook wel risicoaansprakelijkheid. Als een hond bijvoorbeeld bij een hondenuitlaatveldje losloopt en dit is daar toegestaan, dan bestaat nog steeds het risico dat de hond iemand bijt. De eigenaar voldoet aan alle geldende regels en toch ontstaat er schade door een hondenbeet. In dat geval is er dus geen sprake van schuld, maar er is wel iemand aansprakelijk voor de geleden schade.
Welke letselschade kan een hondenbeet veroorzaken?
Letselschade is een veelomvattend begrip. Alle schade die jij ondervindt van de hondenbeet, mag je meenemen in je schadeclaim. Denk hierbij aan de medische kosten van de tetanusprik die de huisarts je zal adviseren bij een hondenbeet, maar ook aan kapotte kleding, reiskosten naar de arts en het eigen risico dat je moet betalen van je zorgverzekering.
Daarnaast kan het zo zijn dat je als gevolg van de hondenbeet angstiger bent geworden of in nachtmerries de situatie steeds opnieuw beleeft. Een hondenbeet kan daardoor veel invloed hebben op je levensvreugde. Ook voor dit verlies aan levensvreugde kun je een letselschadevergoeding claimen. We noemen dit deel van de letselschadevergoeding ook wel smartengeld.
Wie betaalt de schade van de hondenbeet?
Veel mensen vinden het lastig om de eigenaar van een hond aansprakelijk te stellen voor de hondenbeet, omdat ze bang zijn dat de schadepost dan de goede verstandhouding in de weg staat. Het is daarom goed om te weten dat de hondenbezitter weliswaar aansprakelijk is voor de schade, maar dat de aansprakelijkheidsverzekering het feitelijke schadebedrag bijna in alle gevallen vergoedt. De hondenbezitter betaalt hooguit een bedrag voor het eigen risico.
Ben jij gebeten door een hond en wil je advies over het claimen van letselschade? Onze letselschade-experts staan je graag bij. Onze dienstverlening is voor jou bovendien gratis, omdat wij onze kosten declareren bij de aansprakelijkheidsverzekering.