Heb je door een ongeval je been gebroken? En is het ongeval door een ander veroorzaakt, of is iemand anders aansprakelijk voor het ongeval? Dan kun je de andere partij hiervoor aansprakelijk stellen. Wanneer je een schadevergoeding wilt claimen voor jouw gebroken been als gevolg van een ongeluk, schakel je het beste een letselschadespecialist in. Deze specialist helpt jou bij het afhandelen van de letselschade. Omdat je de kosten voor de letselschadehulp kunt verhalen op de aansprakelijke partij, is het inschakelen van een letselschade-expert voor jou in de meeste gevallen gratis.
Soorten letselschadevergoeding bij een gebroken been
Een gebroken been is letsel waardoor je schade lijdt. Je kunt hiervoor dus een vergoeding voor letselschade (laten) claimen bij de aansprakelijke partij. Dat geldt ook als het lastig is om (een deel van) de geleden schade in geld uit te drukken. Heb je bijvoorbeeld pijn door de beenbreuk of door de noodzakelijke operatie? Dan kan het dat je daardoor slechter slaapt. Dat slaapgebrek is lastig in geld uit te drukken, maar het zorgt er wel voor dat je schade lijdt. We noemen dit soort schade ‘immateriële schade’. Alle lichamelijke en geestelijke schade die niet in geld uit te drukken is, valt onder de immateriële schade. Ook hiervoor kun je een schadevergoeding krijgen. Een schadevergoeding voor de immateriële schade noemen we ook wel smartengeld.
Materiële en immateriële letselschadevergoeding bij een gebroken been
Hierboven stipten we het al even aan: we maken binnen de letselschadevergoeding onderscheid tussen twee soorten schade, namelijk de materiële en de immateriële schade. Bij een gebroken been als gevolg van een ongeval, krijg je waarschijnlijk met beide schadeposten te maken. Je kunt dan ook voor beide schadeposten een schadevergoeding claimen.
Bij materiële letselschade kun je denken aan:
- medische kosten
- reiskosten om het letsel te behandelen
- kosten voor huishoudelijke hulp
- gemist inkomen als gevolg van het ongeval
Bij immateriële letselschade kun je denken aan:
- pijnklachten en belemmeringen
- verdriet, neerslachtigheid of een depressie
- angst- en paniekaanvallen
- verminderde levenslust door toegebracht letsel
- toekomstige beperkingen
Schuld en aansprakelijkheid bij letselschade
In Nederland is het in de wet geregeld dat je letselschade kunt verhalen op de veroorzakende partij. Toch is dit niet altijd eenvoudig, want het is niet altijd even duidelijk bij welke partij de aansprakelijkheid ligt.
Daarbij kan het zo zijn dat de schuldvraag minder relevant is, omdat er bijzondere omstandigheden zijn. Dat is bijvoorbeeld het geval als een auto en een fietser met elkaar in botsing komen. Omdat de fietser een ongemotoriseerd voertuig is, is de fietser volgens de wet een zwakkere verkeersdeelnemer. Zwakkere verkeersdeelnemers zijn beschermd als het gaat om de aansprakelijkheid. Dat neemt natuurlijk niet weg dat een fietser wel degelijk (eigen) schuld kan hebben aan het ongeluk. Dit kan betekenen dat de fietser deels zelf aansprakelijk is voor het ongeval, waardoor de schadevergoeding voor het gebroken been lager uitvalt.
Kracht! helpt jou bij letselschadevergoeding voor een gebroken been
Het vaststellen van de aansprakelijkheid kan een lang proces zijn. Zeker wanneer er tussen de partijen onenigheid bestaat over de aansprakelijkheid. Wil jij een letselschadevergoeding claimen voor een gebroken been? Schakel dan altijd een letselschade-expert in. Deze expert doet er alles aan om de schade zo vlot mogelijk af te handelen en weet waarmee je rekening moet houden bij het afhandelen van de claim. Wil je een letselschade-expert van Kracht! inschakelen? Neem dan contact met ons op.