Heb jij een ongeluk gehad en heb je als gevolg daarvan een botbreuk opgelopen? Dan heb je wellicht recht op smartengeld voor jouw letselschade. Als letselschade-expert hebben we veel ervaring met letselschade als gevolg van een botbreuk en we kunnen je dan ook heel goed helpen bij het claimen van jouw letselschadevergoeding.
Een botbreuk door een ongeval
De meeste botbreuken ontstaan niet zomaar. Vaak zijn ze een gevolg van een ongeval, zoals een verkeersongeval, een bedrijfsongeval of een ongeluk tijdens het sporten. Door een botbreuk ben je meestal (tijdelijk) niet in staat om te doen wat je gewend bent. Je ondervindt hinder van je botbreuk. Als je geluk hebt ben je er na een tijdje in het gips weer vanaf en heeft een botbreuk op de langere termijn geen effecten op je leven.
Maar het kan ook zo zijn dat die botbreuk als gevolg van dat fietsongeluk met alleen gips niet herstelt, en dat er bijvoorbeeld een operatie nodig is. Je bent dan veel langer uit de running. Het is goed om te weten dat je voor de schade die je lijdt als gevolg van het ongeval, de zogenoemde letselschade, een letselschadevergoeding kunt claimen. De letselschadevergoeding bestaat uit een vergoeding voor de materiële schade, zoals dokterskosten, en een vergoeding voor de immateriële schade, het zogenoemde smartengeld. Daar zullen we hieronder meer over vertellen.
Letselschade: bij wie kan ik smartengeld in verband met mijn botbreuk claimen?
Als iemand anders (indirect) aansprakelijk is voor jouw botbreuk, omdat hij het ongeval heeft veroorzaakt of omdat jij weliswaar de veroorzaker was van het ongeval, maar dit onder de dekking van een ongevallenverzekering valt, dan kun je mogelijk aanspraak maken op smartengeld.
Smartengeld is een vergoeding voor de schade die voortkomt uit het ongeval, maar die moeilijk in geld uit te drukken is. We hebben het dan over de immateriële schade. Je kunt dan denken aan een vergoeding voor de pijn die je ervaart of een vergoeding voor de psychische klachten die je hebt als gevolg van het ongeval. Hierbij is het wel van belang dat de letselschade, in dit geval de botbreuk en aanverwante klachten, een direct gevolg is van het ongeval. We noemen dit het causaal verband. Raakte je je baan bijvoorbeeld al kwijt door een reorganisatie, dan heeft dit niets met je botbreuk te maken. In dat geval ontbreekt het causale verband tussen de schadepost en de botbreuk.
Heb jij een botbreuk opgelopen als gevolg van een ongeval en wil je meer informatie over de afhandeling van de letselschade? Wij van Kracht! Letselschade staan je graag bij. Onze hulp is voor jou bovendien altijd kosteloos.