Ben je betrokken geraakt bij een heftruckongeval op het werk, dan is de werkgever in de meeste gevallen aansprakelijk voor de letselschade. In dit artikel vertellen we je graag hoe het zit met de eigen verantwoordelijkheid die je daarin hebt en we vertellen je ook hoe je een vergoeding voor de letselschade na een bedrijfsongeval kunt claimen bij je werkgever.
Heftruckcertificaat is verplicht
Niet iedereen mag zomaar op een heftruck rijden. Je hebt er namelijk een zogenoemd heftruckcertificaat voor nodig. De minimale leeftijd om een heftruck te mogen besturen is 16 jaar. Ben je ouder dan 16 jaar, maar jonger dan 18, dan mag je een heftruck enkel besturen als er een meerderjarige bij is, die ook in het bezit is van een heftruckrijbewijs. Belangrijk hierbij is dat een heftruckcertificaat ook verplicht is als iemand heftruck bestuurt op het eigen terrein. Dat is dus anders dan bij bijvoorbeeld een tractor, die je op het eigen terrein wel mag besturen als je geen tractorrijbewijs hebt.
Heftruckongeval: werkgever moet toezien op naleving veiligheidsvoorschriften
Bij het uitvoeren van je werk is je werkgever verplicht om te zorgen dat de werkomstandigheden voor jou en je collega’s zo veilig mogelijk zijn. Een (heftruck)ongeluk zit natuurlijk in een klein hoekje, maar je werkgever moet er in ieder geval alles aan doen om de kans op letsel door een bedrijfsongeval zo klein mogelijk te houden. Dat betekent dus ook dat de werkgever erop moet toezien dat iedereen zich houdt aan de veiligheidsvoorschriften.
Dit hoeft niet in hoogsteigen persoon te zijn, maar er moet wel altijd een opzichter op de werkvloer aanwezig zijn in de gaten houdt dat de voorschriften worden nageleefd. Is dit niet het geval en is er sprake van een heftruckongeval, dan is de werkgever aansprakelijk. Dat is – anders dan je misschien zou denken – ook het geval wanneer de bestuurder van de heftruck niet beschikt over een geldig heftruckcertificaat. De werkgever moet erop toezien dat de bestuurder deskundig genoeg is om de heftruck te besturen. Had hij hierop voldoende gecontroleerd, dan was er geen sprake geweest van een heftruckongeval. We zeggen dan ook wel dat de werkgever zijn zorgplicht heeft geschonden.
Nu is er natuurlijk niet bij elk heftruckongeval sprake van het ontbreken van een heftruckcertificaat. Het kan ook zo zijn dat een heftruck in botsing komt met een collega of omvalt omdat deze verkeerd of te zwaar beladen is. Ook dan is de werkgever vaak aansprakelijk voor het letsel dat door het bedrijfsongeval is ontstaan.
Alleen wanneer de werkgever kan aantonen dat het heftruckongeval een gevolg is van roekeloos gedrag van de werknemer, kan er sprake van zijn dat de werkgever geen vergoeding voor het bedrijfsongeval hoeft te betalen. Maar bekijken we de jurisprudentie over dit onderwerp, dan komt het heel weinig voor dat de werkgever daadwerkelijk kan aantonen dat het ongeval een gevolg is van dit roekeloze gedrag. In de praktijk is de werkgever dus bijna altijd aansprakelijk voor een bedrijfsongeval met een heftruck.
Aanspraak maken op een schadevergoeding bij een bedrijfsongeval
Om aanspraak te maken op een schadevergoeding bij een bedrijfsongeval is het allereerst belangrijk om de werkgever aansprakelijk te stellen. Veel werkgevers zijn verzekerd tegen letselschade en je hoeft je daarom niet bezwaard te voelen als je je werkgever aansprakelijk stelt voor het letsel dat jij hebt opgelopen bij het heftruckongeval.
Onze letselschade-experts kunnen je helpen om je werkgever aansprakelijk te stellen. Het is daarbij belangrijk dat je het letsel direct na het bedrijfsongeval laat vaststellen door een arts. Heb je letsel als gevolg van een bedrijfsongeval, ga dan altijd eerst langs de huisarts of het ziekenhuis. Op die manier zorg je ervoor dat er op een later moment geen discussie kan zijn over het moment waarop het letsel is ontstaan. Meld je daarna bij ons. Wij zullen de letselschadeclaim vervolgens voor je afhandelen, zonder dat hier voor jou kosten aan verbonden zijn.
Wil jij weten of je in aanmerking komt om je letselschade te claimen? Doe dan de letselschadecheck!