Raak je betrokken bij een ongeval en ben je hierdoor gewond? In dat geval kun je wellicht aanspraak maken op een letselschadevergoeding.

Voor het vaststellen van de hoogte van de vergoeding verdelen we de schade in twee delen: de materiële en de immateriële schade. De vergoeding die je bij letselschade ontvangt voor de immateriële schade, noemen we smartengeld.

Materiële schade

Zoals gezegd kun je de letselschade opdelen in de materiële schade en immateriële schade. De materiële schade is eenvoudig in geld uit te drukken. Je weet immers precies welke medische behandelingen niet vergoed worden door je zorgverzekering, je weet hoe hoog de eigen bijdrage voor het ambulancevervoer is en je kunt ook een prijskaartje hangen aan de kosten voor noodzakelijke huishoudelijke hulp. Loop je daarnaast inkomsten mis omdat je je oude werk niet meer kunt doen als gevolg van het ongeluk, dan kun je die gederfde inkomsten tot achter de komma nauwkeurig berekenen. De materiële schade kun je dus zonder discussie uitdrukken in een geldbedrag.

Smartengeld voor psychische schade

Anders is het wanneer je ook te maken hebt met psychische schade. Ben je angstig sinds het ongeval? Slaap je slecht of heb je te kampen met pijnklachten? In dat geval is het een stuk lastiger om te bepalen welk schadebedrag dat psychische leed compenseert. De vergoeding die je krijgt voor deze immateriële schade noemen we het smartengeld. Smartengeld is dus een financiële pleister op de psychische wonden.

Smartengeld claimen bij letselschade

Een letselschade-expert kan je helpen bij het vaststellen van zowel de materiële als de immateriële schade. Twijfel je of er in jouw geval sprake moet zijn van smartengeld of zijn er schadeposten waarover je twijfelt, neem dan altijd contact op met een letselschade-expert.

Bij Kracht! Letselschade hakken we geregeld met dit bijltje en weten we waar we rekening mee moeten houden als we smartengeld claimen. Onze hulp is voor jouw bovendien kosteloos. De kosten voor onze dienstverlening verhalen we op de aansprakelijke partij.

Dus heb jij te maken met letselschade en wil je weten of jij mogelijk aanspraak kunt maken op smartengeld, neem dan direct contact met ons op.