Dat een gordel levens kan redden is bekend. Waarom rijden er dan toch nog mensen zonder gordel?

Sinds 1976 is het verplicht om voorin de auto een gordel te dragen. Het dragen van een gordel op de achterbank was toen nog niet verplicht, maar hier kwam in 1992 verandering in. Ondanks dat het dragen van een gordel in de auto inmiddels al jaren verplicht is, houdt niet iedereen zich aan deze regel. Word je aangehouden en draag je geen gordel, dan kost dit je €140. Zonde van je geld en totaal onnodig, want het dragen van een gordel is niet voor niets verplicht. Dat een gordel levens kan redden is bekend. Waarom rijden er dan toch nog mensen zonder gordel?

Redenen om geen gordel te dragen

De meeste Nederlanders dragen een gordel wanneer ze in de auto zitten. Dit percentage wordt geschat op 97 procent. Toch zijn er ook altijd mensen die geen gordel dragen tijdens een autorit. Maar waarom eigenlijk niet?

Onderzoek toont aan dat vooral mensen die korte afstanden rijden geen gordel dragen. Dit zijn bijvoorbeeld taxichauffeurs, maar ook mensen die snel even iets moeten afleveren. De noodzaak van een gordel lijkt dan in het niet te vallen; mogelijk gevaar wordt in dit geval vaak onderschat.

Daarnaast houden jonge bestuurders en bijrijders zich ook niet altijd aan de verplichting om een gordel te dragen. Rijden zonder gordel wordt dan gezien als ‘stoer’. Sommige jongeren ervaren druk om de gordel af te laten als hun vrienden ook zonder gordel rijden. Een ander veelgehoord argument voor het rijden zonder gordel is comfort. Een gordel zit niet altijd lekker en hierdoor wordt de keuze gemaakt deze niet te dragen.

De cijfers

Het is bewezen dat het dragen van een gordel het risico op overlijden na een auto-ongeluk verkleind. Uit een analyse van het aantal dodelijke auto-ongelukken in 2017 is gebleken dat bijna 30% van de overledenen geen gordel droegen op het moment van het ongeval. Tijdens dit onderzoek werden 63 dodelijke verkeersongevallen geanalyseerd, waarvan 18 slachtoffers geen gordel droegen. Van deze 18 doden zaten er 12 voorin en 6 achterin de auto. Hieruit kan opgemaakt worden dat het aflaten van de gordel vooral voorin de auto veel risico met zich meebrengt. Draag je wel een gordel, dan is de kans op overlijden tijdens een auto-ongeluk direct 40 procent kleiner. Gewoon die gordel dragen dus!

Letselschade en aansprakelijkheid na auto-ongeluk

Ben je door toedoen van een ander slachtoffer geworden van een auto-ongeluk? En heb je door dit ongeluk letsel opgelopen? Dan heb je normaal gesproken recht op een schadevergoeding van de tegenpartij die jouw letsel heeft veroorzaakt. Echter, wanneer je geen gordel droeg tijdens dit ongeval, dan is de tegenpartij maar beperkt aansprakelijk; de kans is namelijk groot dat jouw letsel grotendeels is veroorzaakt door het niet dragen van de gordel.

Draag altijd je gordel

Ook al moet je een klein stukje rijden, zit je gordel niet lekker of dragen je vrienden ook geen gordel, ons advies: doe altijd jouw gordel om!