Als bezorger loop je een vergroot risico om betrokken te raken bij een ongeval. Maar wie is er dan aansprakelijk voor de geleden schade? En wat als je als bezorger zelf een ongeluk veroorzaakt? Wie betaalt dan jouw letselschade?

Wie is er aansprakelijk als een bezorger letselschade oploopt?

Of je als bezorger nu maaltijden of post rondbrengt op de fiets, op een brommer of in een auto: voor alle bezorgers geldt dat ze meer dan gemiddeld deelnemen aan het verkeer. Dit betekent ook dat ze een grotere kans hebben om betrokken te raken bij een ongeval. Alle ongevallen die tijdens werktijd plaatsvinden, worden door de wet aangemerkt als bedrijfsongevallen. Voor letselschade als gevolg van een bedrijfsongeval is je werkgever aansprakelijk.

Stel dat je met je bezorgbrommer om wat voor reden dan ook tegen een paal rijdt en je loopt daarbij letsel op, dan kun je je werkgever daarvoor aansprakelijk stellen. In de meeste gevallen is je werkgever hiervoor verzekerd. Je hoeft je daarom zeker niet bezwaard te voelen wanneer je je werkgever aansprakelijk stelt voor de letselschade die jij als bezorger hebt opgelopen.

Ben je niet de enige die betrokken is bij het ongeval, dan kan het zijn dat de andere partij ook aansprakelijk is. Wanneer je op je bezorgfiets bijvoorbeeld in botsing komt met een auto, dan ben je op grond van de wet automatisch aangemerkt als zwakkere verkeersdeelnemer. Dit betekent dat de automobilist aansprakelijk is voor de geleden schade.

Afwikkeling van de letselschadevergoeding

In het laatstgenoemde voorbeeld zijn er dus twee partijen die je aansprakelijk kunt stellen voor het ongeval: de werkgever en de automobilist. Soms kan de andere partij slechts voor een deel van de schade aansprakelijk gesteld worden. Dat is bijvoorbeeld het geval wanneer je met je bezorgfiets geen voorrang verleent aan een automobilist en hierdoor een ongeval veroorzaakt.

Als je door eigen schuld een deel van de schade niet vergoed krijgt, dan kun je je voor dat deel wenden tot de werkgever. Die is immers ook aansprakelijk voor de letselschade die ontstaan is als gevolg van een bedrijfsongeval.

Zzp-bezorger en letselschade

Voer je je bezorgwerk uit als zzp’er? Ook dan is je opdrachtgever aansprakelijk bij letselschade van de bezorger. Voor zzp’ers moeten opdrachtgevers een toereikende schade- en ongevallenverzekering afsluiten. Het soort dienstverband heeft dus geen invloed op de aansprakelijkheid. Wel zal er – in het geval je als zelfstandige voor een opdrachtgever werkt – sneller discussie ontstaan of het verkeersongeval als een bedrijfsongeval moet worden gezien waar de opdrachtgever voor aansprakelijk is.

Krijg je als bezorger te maken met letselschade? Aarzel dan niet om de hulp van onze letselschade-experts in te schakelen. Wij verhalen de kosten van onze dienstverlening op degene die aansprakelijk is voor de letselschade en dit betekent dat wij je kosteloos kunnen bijstaan.