Terwijl je nietsvermoedend voor een rood stoplicht stond te wachten, werd je vol van achteren aangereden. De bestuurder achter je zat niet op te letten en zag het rode licht niet. Gelukkig had je je gordel om, maar door de kracht van de klap heb je nu wel al een tijdje last van duizelingen. En concentratieproblemen. Ook heb je vaak hoofdpijn en ben je doorlopend moe. Eigenlijk is je leven tot stilstand gekomen. Door een whiplash. Nu zou je de schade wel willen verhalen op de andere bestuurder. Maar je hebt gehoord dat dit bij een whiplash wel eens lastig kan zijn. In dit artikel lees je hoe het zit.

Wat is een whiplash?

De term ‘whiplash’ is geen officiële medische term, maar de verzamelnaam voor klachten die kunnen ontstaan nadat het hoofd een plotselinge heftige beweging naar voren, naar achteren en/of naar opzij heeft gemaakt. De letterlijke vertaling van whiplash is ‘zweepslag’, en dat is dan ook waar de beweging op lijkt.

Een whiplash ontstaat vaak bij een aanrijding. Door de botsing maakt het hoofd onverwacht een heftige slinger na de ene kant, en vervolgens – als de auto weer tot stilstand komt – naar de andere kant. Doordat deze beweging met veel snelheid en kracht gepaard gaat kan er (micro)letsel ontstaan aan wervels, tussenwervelschijven, banden, spieren, zenuwbanen en hersenweefsel. De kans op letsel is nog groter als je op het moment van het ongeval je hoofd gedraaid had.

Wat zijn de symptomen van een whiplash?

Mensen met een whiplash ervaren vaak verschillende klachten, die ook in ernst variëren:

  • nekpijn/een stijve nek
  • (lage) rugpijn
  • hoofdpijn
  • pijn in de schouders
  • pijn en/of tintelingen en/of verlies van kracht in de armen
  • duizeligheid
  • misselijkheid
  • evenwichtsstoornissen
  • concentratieproblemen
  • slaapproblemen
  • vermoeidheid
  • overgevoeligheid
  • angstklachten
  • depressieve klachten

Het aantal klachten of de ernst van de klachten zegt niet per se iets over de duur van het herstel. Het ziekteverloop van een whiplash is vaak grillig. Bij de meeste slachtoffers verdwijnen de klachten binnen 3 tot 6 maanden. Maar bij 10 tot 20% van de slachtoffers blijven de klachten voor onbepaalde tijd bestaan.

Een whiplash na een verkeersongeval: problemen met de verzekering

Een whiplash kan je flink beperken in je werk en dagelijks leven. Daardoor kan de schade snel oplopen, zeker als je voor langere tijd arbeidsongeschikt raakt en/of veel medische kosten moet maken. Maar het claimen van die schade is niet altijd eenvoudig. Dit komt omdat de klachten die voortkomen uit een whiplash vaak niet zichtbaar zijn op een röntgenfoto of een CT- of MRI-scan. Dit maakt dat de klachten niet medisch aantoonbaar zijn. En dus erkennen verzekeraars de klachten niet altijd, zeker als het herstel langer duurt dan zij van tevoren hadden bedacht.

Gelukkig is de rechtspraak whiplash slachtoffers te hulp geschoten. Als je aan bepaalde voorwaarden voldoet, moet de verzekeraar jouw klachten erkennen en heb je recht op een schadevergoeding. Een letselschadespecialist kan je vertellen welke voorwaarden dit zijn en je helpen om het benodigde bewijs te verzamelen, zoals medische verklaringen en verklaringen van derden (familieleden, collega’s, etc.).  

 

Schadevergoeding bij een whiplash

Als je in aanmerking komt voor een schadevergoeding, hangt de hoogte van die vergoeding af van verschillende factoren, zoals de ernst en de duur van de klachten en de mate waarin zij je in het dagelijks leven beperken. Een letselschade-expert kan je helpen bij het in kaart brengen van je schadeposten en het onderbouwen van jouw claim. Daarbij kun je denken aan de volgende (materiële) schadeposten:

  • inkomensschade
  • medische kosten (waaronder het betaalde eigen risico)
  • reis- en parkeerkosten
  • kosten voor huishoudelijke hulp
  • onderhoudskosten voor huis en tuin
  • kosten voor studievertraging
  • kosten voor kaartjes en abonnementen (bijvoorbeeld voor het theater of de sportschool), waar je door je whiplash geen gebruikt van hebt kunnen maken

 

Smartengeld bij een whiplash

Naast de hierboven genoemde materiële schadeposten, kan je bij een whiplash ook in aanmerking komen voor een vergoeding van immateriële schade (smartengeld). Slaap je bijvoorbeeld slecht door je whiplash? Kan je niet meer tegen prikkels of kamp je met depressieve gevoelens, waardoor je bepaalde (sociale) situaties uit de weg gaat? Of kan je bepaalde hobby’s niet meer uitoefenen en geniet je daardoor minder van het leven? Dan heb je daar natuurlijk verdriet van. Smartengeld is een financiële vergoeding voor dit psychische leed.

Voor het bepalen van de hoogte van het smartengeld kan je het beste een letselschade-expert inschakelen. Verzekeraars zoeken namelijk graag aansluiting bij vergelijkbare gevallen, maar uit onze praktijk weten wij dat bij een whiplash geen situatie hetzelfde is. En dat veel afhangt van jouw persoonlijke omstandigheden en specifieke medische situatie. Met andere woorden: elke zaak is anders, en elke zaak is maatwerk! Je kunt de onderhandelingen over de hoogte van het smartengeld dus het beste overlaten aan een letselschadespecialist.

Meer weten?

Heb jij een whiplash opgelopen bij een verkeersongeval? En wil je de schade claimen? Neem dan contact op met Kracht! Onze letselschadespecialisten staan regelmatig mensen met een whiplash bij. We weten dus goed waar we allemaal rekening mee moeten houden en waar jij recht op hebt. En die vervelende discussies met de verzekeraar? Die gaan we graag voor je aan!

Onze hulp kost jou trouwens niets. De kosten voor onze dienstverlening verhalen we namelijk op de aansprakelijke partij.

Contact opnemen