Direct gratis advies!

Neem contact met ons op

X
 

Het kan behoorlijk wat invloed hebben als je betrokken raakt bij een aanrijding. Niet alleen op het moment zelf, maar ook in de periode erna. Bijvoorbeeld als je letsel hebt opgelopen door het ongeluk en je daardoor (tijdelijk) niet meer kunt werken. Voor de schade kun je na een aanrijding een schadevergoeding proberen te claimen bij de persoon die aansprakelijk is voor het ongeval. De schadevergoeding voor de schrik en het verdriet noemen we smartengeld.

Wie is er aansprakelijk bij een aanrijding?

Het maakt voor het claimen van smartengeld niet uit of het een aanrijding was met de fiets, de scooter, de auto of dat je bent aangereden terwijl je liep. Wel is het van belang dat iemand aansprakelijk gesteld kan worden voor de aanrijding. In sommige situaties is direct duidelijk wie aansprakelijk is. Dat is het geval als iemand zich niet aan de verkeersregels heeft gehouden. Hij is bijvoorbeeld door rood gereden of er is geen voorrang verleend. De persoon die de overtreding heeft begaan en hierdoor een aanrijding veroorzaakt, is aansprakelijk.

In enkele situaties ligt in de wet vast wie er aansprakelijk is. We noemen dit risicoaansprakelijkheid. Als een auto en een voetganger bijvoorbeeld met elkaar in botsing komen, dan is de automobilist bijna altijd aansprakelijk. De voetganger is namelijk een kwetsbare verkeersdeelnemer. Kwetsbare verkeersdeelnemers worden door de wet bij een aanrijding extra beschermd. Bij een aanrijding tussen een voetganger en een auto is de automobilist daarom aansprakelijk voor de geleden schade.

Wat is smartengeld?

Als je door een aanrijding lichamelijk of geestelijk letsel hebt opgelopen, dan kun je voor deze schade een letselschadevergoeding claimen. Deze letselschadevergoeding noemen we ook wel smartengeld. Het smartengeld is een vergoeding voor de geleden schade. Als je bijvoorbeeld heel erg geschrokken bent door de aanrijding, dan kun je smartengeld claimen. Breek je door de aanrijding je been en kun je daarom niet werken, dan is smartengeld een vergoeding van het leed dat je ervaart.

Immateriële schade bij een aanrijding

De materiële schade na een aanrijding is vaak redelijk duidelijk. Het is de schade aan de auto, de kleding en ook de medische kosten vallen onder de materiële schade. Het bedrag aan materiële schade is dan ook niet heel moeilijk vast te stellen. Dat wordt anders bij immateriële schade. Dit zijn bijvoorbeeld de psychische klachten die je hebt door de aanrijding of pijnklachten, waardoor je niet meer kunt doen wat je altijd al deed. Bij het claimen van letselschade is het vooral de immateriële schade dat dit proces zo lastig kan maken.

Wie er aansprakelijk is voor de letselschade is niet altijd direct duidelijk. En ook de hoogte van de geleden schade is niet 1-2-3 vast te stellen. Daarom is het van belang om bij letselschade altijd een letselschade-expert in de arm te nemen. Wil je weten wat je moet doen om smartengeld te claimen? Neem dan vandaag nog contact met ons op.

0852738227