Letselschade is een term die je regelmatig voorbij hoort komen, maar wat is dit nou precies? Letselschade is de verzamelnaam voor alle schade als gevolg van een ongeval, die relatie heeft met het letsel. Blikschade aan je auto is dus geen letselschade. Hoewel de blikschade en de letselschade door hetzelfde ongeval ontstaan kunnen zijn, zijn het dus twee verschillende schadeposten. Een letselschade-expert kan je helpen bij het claimen van zowel de materiële schade (bijvoorbeeld schade aan je auto) als de letselschade (lichamelijke en geestelijke schade na een ongeval).

Wat is letselschade precies?

Maar wat is letselschade dan precies? Letselschade moet, zoals de naam al doet vermoeden, een relatie hebben met het letsel. Binnen de letselschade onderscheiden we twee soorten schade:

  • de materiële letselschade;
  • en de immateriële letselschade.

Dit kan voor wat verwarring zorgen, want we hebben het hier over wat letselschade is en niet over materiële schade. Als we het binnen de letselschade hebben over materiële schade, dan bedoelen we alle letselschade waar gemakkelijk een prijskaartje aan te hangen is. Denk dan bijvoorbeeld aan de medische kosten. Daarvan is duidelijk hoe hoog ze zijn. Ook wanneer je door het letsel minder kunt werken, kun je berekenen hoe hoog het inkomensverlies is. En moet je aanpassingen in huis doen, zoals bijvoorbeeld een traplift aanschaffen of alle drempels verwijderen? Ook dan is het direct duidelijk wat daarvan de kosten zijn. Materiële letselschade is dus altijd tot op de cent te berekenen. Dat is anders bij immateriële letselschade.

Wat is immateriële letselschade?

Alle letselschade die niet in een geldbedrag uit te drukken is, noemen we immateriële letselschade. Het gaat dan bijvoorbeeld om psychische klachten die je sinds het ongeval ervaart, zoals angst, pijnklachten of depressieve gedachten. Uiteraard is het daarbij wel van belang dat de psychische klachten een verband hebben met het ongeval. Als je altijd al pleinvrees had en je raakt betrokken bij een ongeval, dan is het ongeval niet de directe veroorzaker van je pleinvrees. Er moet dus wel een zogenoemd causaal verband zijn tussen de immateriële letselschade en het ongeval.

Wat is smartengeld bij letselschade?

De vergoeding die je ontvangt voor de immateriële letselschade, noemen we ook wel het smartengeld. Smartengeld is dus het deel van de letselschadevergoeding dat het leed als gevolg van het ongeval compenseert. Hierboven noemden we al angst, pijnklachten en depressieve gedachten, maar je kunt bijvoorbeeld ook smartengeld krijgen, omdat je sinds het ongeval slecht slaapt. Bijvoorbeeld door nachtmerries of door hevige pijnen.

Welke soorten letselschade zijn er?

De oorzaken van letselschade kunnen verschillen, wij onderscheiden de volgende letsels:

  • letsel door een verkeersongeval;
  • letsel door een medische fout;
  • letsel door een arbeidsongeval;
  • letsel door wegbeheerderszaken;
  • en letsel door dieren (bijvoorbeeld een hondenbeet).

Wat kost het verhalen van letselschade?

Wanneer je Kracht! Letselschade inschakelt, krijg je een eigen letselschade-expert toegewezen. Onze specialisten hebben allen meer dan 25 jaar ervaring in de letselschadebranche en gaan graag voor je aan de slag. Onze hulp is voor jou bovendien vaak gratis, omdat we de kosten van de dienstverlening verhalen op de aansprakelijke partij. Wil je meer weten over wat letselschade is, of wat wij voor jou kunnen betekenen? Neem dan contact met ons op voor meer informatie.